I väntan på Jesus

Ekoteologen Lars Larsens blogg

Ekologiska ekonomen Chris Martensons "Crash Course 2.0." Något om vad pengar och skulder är.

Publicerad 2023-05-31 18:10:00 i Abrupt kollaps eller "the Seneca Cliff", Chris Martenson, Civilisationens kollaps, Ekologisk ekonomi, Finanskriser, Skuldbubblan, The Everything Bubble,

Jag rekommenderar er starkt att ta och genomgå lite grundläggande utbildning i ekologisk ekonomi, genom att titta på den ekologiska ekonomen Chris Martensons "Crash Course 2.0". Jag är nu i andra kapitlets andra del i serien, som heter "Crash Course 2.0: Chapter 2B — Wealth - Peak Prosperity", som släpptes för 12 dagar sedan. 
 
I denna video säger Chris, min käraste ekonom, att pengar är anspråk på rikedom, och att skulder är anspråk på framtida pengar, som i sin tur är anspråk på rikedom. Således blir skulder till syvende och sist anspråk på framtida rikedom.
 
USA:s nationella skulder är nu uppe på 31,4 trillioner. Det är mycket framtida anspråk! Men om vi inte har den rikedom som vi gör anspråk på, är inte ekonomin hållbar. Om våra framtida anspråk bara växer och växer, mycket snabbare än den verkliga ekonomin växer, så att det blir ett gigantiskt gap mellan de båda, detta är inte hållbart. Och det som inte är hållbart kommer en dag att ta slut. 
 
Om jag bara har tolv ägg, säger Chris, och delar ut en million sedlar som man kan köpa mina tolv ägg med (underförstått: varje sedel kan köpa ett tolväggspaket), då uppstår problem. Om jag inte får en massa flera hönor som faktiskt kan värpa fler ägg. 
 
Man behöver inte vara någon "rocket scientist" för att lista ut detta, säger Chris. Det behövs ingen doktorsavhandling i ekonomi, man behöver inte vara anställd på Amerikanska centralbanken "Fed" o.l., för att förstå detta. 
 
Om vi har en million sedlar som kan köpa tolv ägg, kan vi kanske tro en stund att vi är mycket rika, att vi har tolv millioner ägg, men det har vi inte. Det är bara en illusion. Verkligheten är att vi bara har tolv ägg. 
 
Och verkligheten är att Amerika är bankrutt, ett land i ekonomisk kollaps, oavsett hur många milliardärer som vandrar omkring där. 

Om

Min profilbild

Lars Larsen

Född 1984 i Finland. Norrman, bor i Stockholm, Sverige. Poet, ekoteolog och ekofilosof (dock inte en akademisk någondera, fastän han studerade teologi i nästan tre år vid Åbo Akademis universitet), kallas också allmänt "Munken" (han är munk i en självgrundad klosterorden, "Den Heliga Naturens Orden"), han kallar sig själv "Skogsmannen Snigelson" och "Lasse Lushjärnan" på grund av vissa starka band till naturen och djuren, grundade bland annat genom många år av hemlöshet boende i tält, kåta, grotta och flera hyddor i Flatens naturreservat, Nackareservatet och "Kaknästornsskogen" utanför Stockholm. Han debuterade som poet 2007 med "Över floden mig", utgiven av honom själv, han har även gett ut ett ekoteologiskt verk, "Djurisk teologi. Paradisets återkomst", på Titel förlag 2010. Han har gett ut diktsamlingen "Naturens återkomst" på Fri Press förlag 2018 tillsammans med sin före detta flickvän Titti Spaltro. Lars yrken är två, städare och målare (byggnader). Just nu bor han på Attendo Herrgårdsvägen, ett psykiatrisk gruppboende för mentalsjuka i Danderyd, Stockholm. Hans adress är: Herrgårdsvägen 25, 18239 Danderyd, Sverige. Man kan nå honom i kommentarsfältet på denna blogg. Hans texter på denna blogg är utan copyright, tillhörande "Public Domain" Han är författare till texterna, om ingen nämns.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela